accessory

HobbyZone Modular Workshop System (HZ-OM01a, HZ-OM02a, HZ-OM02b, HZ-OM03)



Úvod:
Tentokrát se v naší recenzi podíváme na první čtyři organizéry ze série modulárního systému od firmy HobbyZone. Tyto moduly mají oproti jiným sériím jednu obrovskou výhodu - je možné je sestavovat do větších přesně zapadajících celků, které jsou drženy pohromadě silnými magnety ve stěnách modulů. Dvojice magnetů jsou umístěny ze čtyř stran a jsou dostatečně silné, aby se moduly od sebe samovolně neodpojovaly, ale zároveň jdou snadno odpojit a tak přeorganizovávat. Snad ani nemusím dodávat, že takto si lze z vybraných modulů velice snadno perfektně utřídit naši modelářskou dílnu tak, abychom měli vše potřebné při ruce, ale zároveň se na naše nářadí a pomůcky neprášilo.

You can help us get the new camera - just press "Donate" button on the right panel.

Вы можете помочь нам приобрести новую камеру - просто нажмите кнопку "Donate" на правой панели.


Balení:
Moduly jsou zasílány v rozloženém stavu v pevných kartonových krabicích. Díly jsou perfektně zabaleny do silné vrstvy bublinkové folie, oddáván je podrobný návod na sestavení a sada osmi magnetů.



Sestavení:
Chce trochu cviku, ale po prvním sestaveném modulu jsem již jel velice rychle a sestavit všechny čtyři mi zabralo jen něco okolo dvou hodin. Dílů se může zdát na první pohled hodně, všechny jsou ale vyrobeny precizně a nepotřebují tak žádné dobrušování, systémem zámků do sebe perfektně zapadnou. Jednotlivé spoje (minimálně vnější kostry, jednotlivé poličky mezi ani není třeba) jsem slepil pomocí disperzního lepidla (typ Herkules) a vteřinového lepidla, jež spoje zajistilo v dané poloze, než zaschla disperze, jež teprve pořádně zpevnila spoj pro dlouhodobé používání.


Disperzní lepidlo má tu výhodu, že se jeho přebytky dají snadno začistit pomocí navlhčeného ubrousku či štětce, takže nezanechá stopy na viditelných místech. Vteřinové lepidlo se naopak docela rychle vsáklo, bylo s ním tedy třeba pracovat opatrněji.


Na jedinou věc je tedy třeba si opravdu dávat pozor, a to na orientaci magnetů. Návod přímo určuje, kterým směrem má být severní konec a kterým jižní, ale samotné magnety je označené nemají. Já jsem si je určil za pomoci magnetky (můžete použít buzolu a trochu si rozhodit střelku), ale vlastně jediné pravidlo je třeba dodržovat, a to, aby prostě stejným koncem směřovaly všechny magnety a pamatovat na to při sestavování dalších modulů.


Celkové zhodnocení:
HZ-OM01a
Tento modul mne zaujal již při prvním pohledu na modular workshop system nejvíce. Jedná se o přihrádky s šesti šuplíčky s průzory z plexiskla. Samotné šuplíčky nejsou uvnitř dělené pomocí přepážek. Zde je využití více než jasné. Jednoznačně mohu tento modul doporučit na uložení pár přebytečných barev do velikosti 18ml Tamiya acrylics, které se nám již nevešly do hlavních organizérů. Díky okýnkům budeme hned vědět, kde máme naše náhradní zásoby aktuálně nepoužívaných barev. Zadruhé pak vidím možné využití jako úschovnu doplňků k aktuálnímu projektu, doplňků do diorám a různých drobných materiálů pro dioráma, jako jsou menší balení statické trávy, listy, různé posypy a textury. Klidně bych si v jednom šuplíčku zřídil i zásobárnu náhradních čepelek a žiletek.


Jeden z nejuniverzálnějších modulů, který bych považoval za základ každé dílny založené na modular workshop system.




HZ-OM02a
Modul sestávající ze tří nízkých šuplíků bez přepážek. Velice užitečný na brusné papíry, pilníky, štětce, nízké nářadí jako pinzety, skalpely, ohýbačky atp.


Možné využití je i třeba pro pipety, maskovací pásky a příslušenství ke stříkací pistoli, vatové tyčinky, míchátka, párátka, zásoby lepivé gumy a podobné. Teoreticky bych si dovedl sem představit uložit si pasty na diorámy, různé nízké krabičky s díly právě rozestavěné stavebnice atd.


HZ-OM02b
Modul velice podobný výše zmíněnému, tentokrát ale s pouze dvěma, zato mnohem vyššími, zásuvkami. Navíc obsahuje i přepážky, díky kterým můžeme každý šuplík rozdělit až na deset menších přihrádek, jejichž velikost si sami určíme.


Opět bych jej viděl jako ideální zásobárnu barev, které se nevešly do primárních organizérů, ale taktéž jako zásobárnu všech možných doplňků a vegetace do diorám. Úplně bych do něj neumisťoval nářadí, na to je trochu moc hluboký a hůře by se nám vytahovalo. Prakticky se jedná o ekvivalent modulu OM01, ale s možností umístění i delších předmětů/větších balení, ale zase bez okénka pro rychlou kontrolu obsahu.




HZ-OM03
Rohový díl, jenže je dle mého názoru zcela nezbytný pro úplné využití pracovní plochy. Díky němu je totiž možné zcela plynule i jinak špatně dostupné a nevyužívané rohové oblasti stolu, kde obyčejně pomůcky upadnou v zapomnění. Navíc je díky němu možné zcela plynule navázat dalšími moduly jak po vaší levici, tak i pravici, protože je osově souměrný.


Kombinuje praktické šuplíčky modulu OM01 a vyšší úzkou zásuvku umístěnou v rohu, do níž je možné uložit delší předmět (skalpely, pilníky, brousítka, pipety. Navíc má uvnitř další přepážky, jejichž šíři si můžeme sami nastavit. Skvěle využitelný modul, bez něhož by nebylo možné využívat možnosti ostatních modulů na 100%.





Závěr:
Ze všech čtyř modulů jsem nadšen. Vážně, nemám jedinou výtku, jíž bych mohl namítnout. Jejich sestavení je snadné, rychlé, a použitím těchto organizérů si neskutečně usnadníme práci s organizací stolu. Skvělá je možnost moduly kdykoliv přestavět, případně při úklidu rozpojit a snadno vyčistit od prachu. Případná potřeba přesunu dílny je díky nim taktéž mnohem snazší, protože je stačí po jednom přemístit, čímž zároveň přesuneme i obrovské množství materiálu a nářadí.


Jedinou překážkou by tak pro někoho mohla být cena. Tyto větší moduly se pohybují v cenovém rozmezí mezi 400-600 Kč za kus, což by možná někoho mohlo odradit od koupě. Vězte však, že za tuto cenu dostanete velice kvalitní vybavení dílny, které ve výsledku nepřekročí cenu jedné-dvou stavebnic s doplňky, což si myslím, že je hodnotnější investice, uvážíme-li tempo stavby většiny modelářů.


V kvalitně uklizeném a příjemném prostředí (nádherný design kombinující bílou a béžovou) navíc půjde práce mnohem lépe od ruky a nebude docházet k zásekům, kdy člověk jenom pořád něco hledá, převrhává a často tak i nechtěně poničí svůj model, který má právě na stole.


Za sebe mohu tedy tyto produkty jedině doporučit. Příště se podíváme na další moduly, které udělají dílnu ještě praktičtější.


About DetailScaleView

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.