HobbyZone

HobbyZone HZ-OM07a and HZ-OM13




Úvod:
Tentokrát jsem si pro zrecenzování vybral dva vrchní moduly, které elegantně završí naši modulární dílničku. Díky volnému prostoru nahoře si výrobce může trochu více pohrát s těmito prostory, proto jsem se tentokrát opravdu těšil.

By the way, here you can read review with another
Don't forget to like our Facebook page, so that you can get fresh articles on time.
You can help us get the new camera - just press "Donate" button on the right panel.

Кстати, здесь вы можете прочитать обзор с
Не забудьте поставить лайк нашей странице Facebook, чтобы вовремя получать свежие статьи.
Вы можете помочь нам приобрести новую камеру - просто нажмите кнопку "Donate" на правой панели.

Balení:
Moduly přišly standardně v rozloženém stavu zabalené do vrstvy bublinkové fólie v pevných kartonových krabicích. Ani tentokrát nebyly žádné díly jakkoliv poškozeny.


Sestavení:
Oba moduly byly velice jednoduché na sestavení. Začal jsem zatlučením dodávaných magnetů do vnějších stěn, načež jsem přilepil všechny svislé stěny k základně za pomoci disperzního lepidla a pár kapek vteřinového, které zajistilo spoj do doby, než zaschla disperze. Poté jsem již snadno mohl připevnit i záda modulů. Následovaly všechny možné přepážky a držáky.
Celá stavba mi zabrala asi čtvrt hodiny, což je rozhodně pozitivní. Díly do sebe přesně zapadají, není třeba nic dobrušovat a upravovat.



Celkové zhodnocení:
HZ-OM07a Brushes and tools module
Organizér na štětce a nářadí. Jednoduchý všeříkající název pro organizér, který jsem poprvé viděl již před dlouhou dobou a vždy si ho chtěl vyzkoušet. Jednoduchá konstrukce obsahuje 81 (!) pozic o průměru 8 mm, 26 pozic o průměru 10 mm, 10 o průměru 14 mm a 14 o průměru 3 mm (na vrtáčky a jehlové pilníky). To je neskutečně hodně místa, více, než asi většina modelářů na své štětce využije. V první chvíli mě to těšilo, než jsem si uvědomil, že by možná neuškodilo ubrat o jednu - dvě řady 8 mm děr (cca 31 pozic) a zvětšit tak buď přední přihrádku, nebo dodat ještě jednu separátní. Zbylých dvou rozměrů je tak akorát na hrubší štětce a případně i nějaké to nářadí. Na druhou stranu je mi jasné, že existují i takoví, kteří nakupují obrovské množství štětců, kdy mají jednu sadu jenom na olej, druhou na akryl, třetí na enamel, čtvrtou na patinu… No jednoduše, že zase není dobré mít úplně všechny pozice přeplněné, ve volnějším organizéru se i lépe hledá a vše vypadá přehledněji. Navíc přičtěme, že tyto pozice jsou i pro pilníky, skalpely a podobné nářadí.





Chytrá věcička je váleček, na který si můžeme umístit kleště, které jsou tak přehledně vidět. Výrobce ukazuje na produktové fotografii i uložení pinzety na tento trámek, trochu bych se ale bál o přílišné roztažení ramen. Místo toho pro ně raději využiji přední přihrádku, do které tak akorát zapadne cca 5 pinzet a nůžky na lepty. Volný prostor okolo trámku je dobré využít na nářadí se širší rukojetí (žiletková pilka), nebo na ohýbačku, maskovací pásku a podobné.
Přes výše zmíněnou připomínku jsem si tento organizér moc oblíbil. Nářadí je v něm moc hezky uklizené a dá se z něj snadno vytahovat a vracet. Díky tomu se mi nikdy už nestane známé hledání po pracovním stole a všech možných šuplících, kam jsem to jenom zrovna odložil tu a tu pomůcku. Za mě se jedná zatím o nejpotřebnější produkt, jaký jsem recenzoval a můžu ho jenom doporučit. V porovnání s ostatními moduly se navíc drží i při nižší cenovce, zhruba 320 Kč. Velice potřebný pomocník.




  
HZ-OM13 Sprue module

Jako druhý se mi dostal do rukou organizér na planžety s díly. Velice dobrý nápad, řekl jsem si při prvním prohlédnutí na stránkách výrobce. Představa, kolik času mi ušetří, když se nebudu muset pořád otráveně prohrabovat krabicí při hledání té správné planžety (kuck-kuck-MiniArt-kuck-kuck), se mě držela jako klíště a já už měl jasno, jak vystřihnu nekritické hodnocení s větičkou o nutnosti pořídit minimálně dva.




Bohužel, nakonec musím svůj pohled trochu přehodnotit. Sprue module je určitě originální a logicky potřebná pomůcka, pokud vás nebaví, stejně jako mě, hledání dílů. Jenže je omezen tím, že vyšel jako součást MWS. Totiž, standardizované rozměry vnějších skeletů jsou super pro organizéry věcí, které mají taktéž standardizovaný rozměr. Něco, na co se lze vždy spolehnout, že bude přesně pasovat. Jenže to je problém, pokud máme na každou planžetu jednu kóji o hloubce pouhých 138 mm (je jich patnáct). Takové planžety mají modely bojové techniky 1/72-1/48, případně letadla 1/72, ale ani tam to není vždy jisté. Planžety větších modelů již přečuhují, navíc jsou i hlubší, takže díly přečuhují do vedlejších přihrádek. Samozřejmě, nečekal jsem, že nasázím jednu za druhou, ale přeci jenom vypadají planžety trochu nestabilně. Spíše z toho mám takový pocit, ve výsledku nečekám, že b na mě měly vypadnout, ale umísťování do kójí by pomohly alespoň trochu vyšší přepážky. (Foto 16-17)



Na druhou stranu se mi zdá, že se do těchto pozic dají velice dobře umístit různé doplňky, obtisky, balení plastových destiček, plechů, brusných papírů, brusných houbiček a podobně, tedy věcí, které se obyčejně jen tak někde válí a člověk pak i zapomene, že je má.
Samozřejmě, na menší měřítka, anebo pár vybraných planžet, s nimiž právě pracujeme, je modul ideální a pomůže nám s čistotou práce. Ale už tam máme to slovo „vybraných“, tedy jsme se museli opět vrátit v krabici a hledat. Na druhou stranu ze mě možná mluví už akorát zlenivělost. Zhodnocení nechám na každém z vás, využívat tento organizér určitě budu, ale myslím, že by mu slušelo i vydání v samostatném rozměru hlubším, tedy ne MWS, kdy by vypadal jako malá knihovnička.

Závěr:

Dnes nemám k recenzi moc co dodat, vše potřebné jsem již uvedl v hlavní části. Tedy jenom shrnutí. Organizér na štětce a nářadí je skvělým pomocníkem, který se určitě bude hodit v každé dílně a mohu ho s klidným srdcem jenom doporučit.
Sprue module je organizér s moc dobrým jednoduchým nápadem, který je ale limitován vlastnostmi modular workshop systému. Jeho samostatné vydání v hlubší variantě by bylo lepší. Pokud však zapojíme trochu fantazie, jistě každý přijde n nějaké chytré využití, pro něž se bude hodit zcela dokonale. Já například plánuji zakoupit ještě minimálně jeden. Nepoužiju vnitřní přepážky a buď si do něj umístím větší balení nestandardních tvarů, která se nevejdou ani do jiných modulů od HobbyZone, nebo si mohu nakreslit a nechat někde vyřezat vlastní přihrádky. Za cca 240 Kč je to podle mě dobrá možnost, jak si osobně nakonfigurovat speciální organizér přímo pro sebe na míru.



About DetailScaleView

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.